Hvordan lage islykter

Hvordan lage islykter? Her har vi satt sammen en enkel steg for steg guide til hvordan å lage de lekreste islykter.

Lag litt lys i disse mørke vinterdagene 

Det er tradisjon i juleferien i Norge å dekorere huset og hagen din med lys. Men kanskje du i år leter etter noe litt mer spesielt enn de elektriske lysene du alltid bruker?  Vel, du trenger ikke lete lenger! Noen fine islykter vil lyse opp utenfor huset ditt.

Du trenger bare fire ting for å lage disse lyslyktene:

1. temperaturer under null

2. vann

3. en bøtte

4. og mye tålmodighet

Hvordan lage islykter

Trinn 1: Finn en bøtte og fyll den med kaldt vann. La det være ca 3 cm plass på toppen for å la isen utvide seg når den fryser.

Trinn 2: Du må sette bøtta på et kaldt sted, for eksempel ute i snøen. Hvis du plasserer bøtta ute i snøen, kan du øke hastigheten på fryseprosessen ved å legge litt snø i vannet.

Ekstra: hvis du ikke bor i et land med et like kaldt klima som Norge, men likevel vil lage islykter i løpet av julen, har vi en løsning for deg. Du kan legge bøtta i fryseren, hvis fryseren din er stor nok for dette.

Trinn 3: La vannet fryse, men ikke helt. La bøtta med vann stå i kulda en god stund. Hvis det er minus 10 grader, vil det ta 24 timer før bøtta er klar. Med «varmere vær» vil det ta lengre tid. Du vil at vannet skal fryse til omtrent 6 cm tykkelse på toppen og sidene mens midten av bøtta må forbli flytende. Dette skjer fordi vannet fryser fra utsiden inn. For å finne ut om lykten er komplett, se ned i bøtta gjennom isen for å måle hvor tykke veggene er.

Det viktigste er å ikke la vannet fryse fast. Hvis det skjer, ender du opp med en stor isklump, og bøtta kan sprekke.

Trinn 4: For å få isen ut av bøtta, må du snu den og helle litt varmt vann på den. Du vil smelte en liten bit av bunnen og sidene slik at isen frigjør grepet på bøtta. Men vær forsiktig med at du ikke bruker vann som er for varmt, ellers smelter du isen helt. 

Trinn 5: Løft bøtten forsiktig for å frigjøre isen. Du vet når isen slipper  fordi den kommer til å lage en lyd i det øyeblikket før den faller ut av bøtta. På grunn av det kokende vannet du brukte tidligere, kan det være ganske skjørt, og plutselig eksponering for kulde frigjør også spenninger i isen og som kan forårsake sprekker. Men ikke bekymre deg, sprekkene vil  fryse igjen nesten umiddelbart, og isen vil forbli hel.

Trinn 6: Hvis det frøs riktig, vil det fortsatt ha mye vann inni og et tynt lag med is på toppen. Lag forsiktig et hull i toppen og hell ut det gjenværende vannet slik at lykten blir fin og tørr.

Trinn 7: Hold lykta opp mot et lys for å se om det er noen sprekker. Hvis det er sprekker, legg det på bakken og hell litt kaldt vann over det. Vannet siver inn i sprekkene og fryser straks.

Trinn 8: Sist men ikke minst! Plasser lykten på et koselig sted hvor du virkelig kan nyte lykten og plassere et lite lys inni. De høye veggene forhindrer at lyset slukker, og som et resultat kan det lyse opp en mørk natt i timevis. Du har nå akkurat laget din første islykt!

Les også:
Populære tips: Beste elektroniske dørlås
Flere tips fra vår blogg

Legg igjen en kommentar