Hvordan koke ris

Hvordan koke ris? I denne enkle guiden forklarer vi enkelt hvordan du får perfekt resultat når du koker ris. Det ser enkelt ut, men det er mange ting du kan gjøre feil.

Hvis du noen gang har opplevd at risen din var for hard eller for myk, trenger du ikke å bekymre deg lenger. Mange mennesker opplever disse problemene mens de prøver å lage ris. Men når du vet den korrekte måten å lage ris på, vil du glede deg til neste gang du skal lage den. De neste trinnene vil hjelpe deg med å lage den perfekte risen og forbløffe middagsgjestene dine.

1. Skyll risen

Du må først skylle risen, dette er en enkel ting å gjøre. Dette er en av nøklene til luftig ris som ikke henger sammen. Dette er viktig uansett hvordan du planlegger å lage risen.

Legg risen i en stor bolle og fyll den med vann. Gjør dette i omtrent 30 minutter. Etter dette må du sile risen i en sil for å få ut vannet. Vask risen under rent rennende vann i et minutt. Du lurer kanskje på hvorfor du trenger å gjøre dette, men det er en enkel forklaring på det. Bløtlegging og vasking av ris fjerner smuss og overflødig stivelse, slik at risen din blir luftig.

2. Hvor mye ris?

For de fleste typer ris bruker du alltid et forhold på 1 kopp ris til 2 kopper vann. Du kan alltid endre dette avhengig av hvor mange personer du trenger å lage ris til.

3. Kok vannet

Hell 2 kopper vann i en middels gryte. Sett på et lokk og kok vannet på middels varme. 

Når vannet har kokt, kan du tilsette risen og litt salt. Du kan også tilsette litt smør i risen hvis du vil. Det vil gi risen litt ekstra smak.

4. Småkoke risen

Når vannet koker, fjern lokket fra gryten og rør inn risen. Ta vannet tilbake til en middels varm temperatur. Gjør dette sakte, ellers risikerer du at vannet ditt koker raskere enn riset blir myk. Når vannet putrer igjen, sett lokket på og skru varmen ned til lav. Fortsett å lage i 18 til 30 minutter, dette avhenger av hvilken typen ris du har. Hvit ris tar rundt 18 minutter å lage, mens brun ris trenger nærmere 30 minutter.

5. Når risen er ferdig

La risen hvile når den er ferdig. Når risen er kokt, fjern den fra varmen. La lokket være på og sett gryten til side for å hvile i minst fem minutter. Dette vil bidra til å dampe risen, gi den en sjanse til å absorbere litt mer av fuktigheten som er igjen, og gjøre den myk.

6. Det siste trinnet

Bruk en gaffel til å gå gjennom risen før du serverer den. Dette lar fjerner det siste av den overflødig fuktigheten  og bidrar til å gjøre risen mindre klumpete. Etter røring, la risen stå i ytterligere to minutter før du serverer den. Du kan servere risen med alt fra kylling, fisk og kjøtt. Det er også mulig å lage en vegetarrett av ris.

Med disse seks trinnene vil du kunne lage den beste risen du noensinne har laget.

Ekstratips: Når man har dårlig tid til middagen, er det greit å ha hurtigutstyret i orden. Som for eksempel en solid blender til å kutte grønnsaker. Se en komplett oversikt her: Best mini food processor

Legg igjen en kommentar